آزمون خودشناسی T.A.T در سال ۱۹۳۵ به وسیله مورگان و موری در دانشگاه هاروارد امریکا ساخته شده است، مثل آزمون رورشاخ، در فعالیتهای کلینیکی مورد استفاده فراوان قرار گرفته است. آزمون T.A.T، بهتر از هر آزمون دیگر مکانیسم فرافکنی را وارد عمل میکند و مخصوصا نیازها و تمایلات جسمی و روانی آزمودنیها را منعکس میسازد (گنجی و ثابت، ۱۳۸۰).
این آزمون شامل ۳۱ کارت است که ۳۰ کارت آن تصاویر مختلفی از صحنههای زندگی و یک کارت سفید است. از این ۳۰ کارت، ۱۰ کارت مخصوص خانمها، ۱۰ کارت مخصوص آقایان، و ۱۰ کارت بین خانمها و آقایان مشترک است. در پشت هر کارت شماره و حرفی نوشته شده است که شماره مربوط به هر کارت است که تا ۲۰ شماره وجود دارد و حرف پشت کارت نشان دهنده ویژگیهای سنی و جنسی افرادی است که میتوان این آزمون را روی آنها اجرا کرد.
مزایای آزمون خودشناسی اندریافت موضوع
1- از دیدگاه نظری، این آزمون دستیابی به ساختهای پنهان و عمیقتر شخصیت فرد را امکانپذیر میسازد.
2- این آزمون بر ماهیت کلی شخص متمرکز است تا به اندازهگیری عینی صفتها یا نگرشهای خاص.
3- مزیت دیگر T.A.T سهولت ایجاد ارتباط با آزمودنی است.
4- این آزمون در اصل از محیطی علمی – انسانی برخواسته است. در صف هیچ یک از مکاتب فکری خاص قرار ندارد، بنابراین میتوان بر اساس نظریههای مختلف آن را مورد تفسیر قرار داد.
5- T.A.T ممکن است مانع مقاومت هشیارانه آزمودنی شود و در نتیجه، مطالبی را بیان کند که ممکن است به روش مستقیم آنها را آشکار نسازد.